Mylys1818
Založen: 27.3.2014 Příspěvky: 1
|
Zaslal: čt březen 27, 2014 9:57 pm Předmět: vkladani jidel |
|
|
Dobry den,
Chtel bych se zeptat, jak mam postupovat pri zadavani cukru v jidle. Na obalech je vetsinou napsany obsah sacharidu pripadne sacharidy/z toho cukry. Jakou hodnotu tedy zadavat v techto pripadech? Pak by me jeste zajimalo jak zjistit susinu a vodu ktere take nejsou udavany na obalech (jestli jsou to tedy nejakym zpusobem podstatne udaje). A nakonec glykemicky index a naloz, daji se nejak vypocitat nebo je to take "nedulezity" udaj?
Dekuji, |
|
V. Chadim
Založen: 5.10.2010 Příspěvky: 11 Bydliště: Brno
|
Zaslal: út duben 01, 2014 4:01 pm Předmět: |
|
|
Dobrý den,
zadávat je třeba vždy pouze celou "skupinu" sacharidy (ta případně obsahuje "podskupinu cukry" - tu ovšem zvlášť nezadávejte). Počítají se sacharidy jako celek.
Sušina a voda jsou údaje podružné. Z nutričního hlediska nám pouze stačí evidovat makroživiny - sacharidy, tuky, bílkoviny a celkovou energetickou hodnotu (kJ, kcal).
Glykemický index (GI) a glykemická nálož (GN) jsou, zvláště při diabetu, důležité údaje. Bohužel jejich hodnoty v ČR na obalech nejsou uváděny. Proto se s jejich evidencí "netrapte".
Glykemická nálož se dá vypočítat. Musíte však znát hodnotu GI dané potraviny.
GN = počet g sacharidů ve 100 g potraviny x GI dané potraviny / 100.
Příklad: GN uvařené rýže.
GN = 25 g x 65 / 100
GN = 16,9
Pokud by bylo zkonzumováno 200 g rýže, pak by GN vyšla 33,8
S přáním hezkého dne,
Vlastimil Chadim |
|