Ing.Trnková Miroslava
|
Zaslal: čt červenec 07, 2011 7:39 am Předmět: nejvyšší hodnoty glykémie |
|
|
Mám cukrovku 2.typu více jak 10 let. Je mi 65 let a jsem obézní. Užívala jsem spousty různých léků, píchala jsem si 4x denně inzulin. Vše prakticky bez výsledků. Lékařka usoudila, že na inzulin jsem rezistentní. V současnosti užívám:2x denně Glucophage, 2x denně Glymexan, 1x Actos a večer si píchám 40 jednotek Lantus. Samozřejmě držím dietu. Hodnoty glykemie mi v poslední době neklesly pod 20. Nejvyšší jsem měla 29,5. Jsem z toho mírně vyplašená. Nikde se mi nepodařilo zjistit, jak vysoké glykemie vlastně mohou být. Prosím o odpověď. Mirka Trnková |
|
MUDr. Dagmar Málková
|
Zaslal: po červenec 11, 2011 7:39 pm Předmět: Re: nejvyšší hodnoty glykémie |
|
|
Dobrý den,
diabetes 2.typu je velice často spojen s obezitou.
Základem terapie je úprava životního stylu,redukce hmotnosti a úprava jídelníčku. Lék první volby je metformin / Glucophage/,dále se nasazuje medikace dle glykemických profilů,zda je vyšší glykémie nalačno nebo po jídle.
Ve Vašem případě záleží,zda máte přítomny orgánové komplikace a jiné přidružené choroby.Pokud je pacient dlouhodobě na insulinu,přechod na PAD je možný,pokud je zachovalá vlastní sekrece insulinu a klíčová je redukce hmotnosti,kdy se obnovuje citlivost na insulin vlastní i zevně podaný.
Je důležité i jaké množství insulinu jste aplikovala,přechod pouze na PAD nevidím reálně,lze nakombinovat léky i insulin nebo opět přejít pouze na insulin.Pokud Vám předchozí nevyhovoval,jsou i jiné varianty.
Glykémie máte hodně vysoké,v podstatě je na zváženou hospitalizace v nemocnici ke kompenzaci a úpravě medikace.
S pozdravem D.Málková |
|