kammik1
Založen: 13.11.2012 Příspěvky: 1
|
Zaslal: út listopad 13, 2012 5:54 pm Předmět: roztíratelné tuky |
|
|
Dobrý den, chtěl bych se zeptat čím nahradit klasické máslo ale také i roztíratelné tuky jako jsou Flora, Rama. Můj ošetřující lékař mi sdělil, že i tuky ( Flora a Rama ) bych neměl používat. Zapomněl mi však sdělit čím tyto roztíratelné tuky nahradit. Děkuji předem za odpověď.
S pozdravem Petr Kamínek |
|
V. Chadim
Založen: 5.10.2010 Příspěvky: 11 Bydliště: Brno
|
Zaslal: st listopad 14, 2012 4:13 pm Předmět: |
|
|
Dobrý den, pane Kamínku,
důvod, proč Vám lékař nedoporučuje užívání másla a rostlinných roztíratelný tuků byl jaký? Pokud jste pacient s diabetem, nižší příjem tuků (všech) - z energetických důvodů (zvláště pak pokud máte vyšší množství tukové tkáně) je žádoucí.
Důležité je také hledisko "kvality" - zastoupení mastných kyselin v tucích. Z důvodů minimalizace rizika kardiovaskulárních onemocnění je výhodné preferovat tuky se zastoupením mono a polynanasycených mastných kyselin. Jejich výborným zdrojem jsou právě margariny (Flora, Rama a další). Na trhu jsou také light verze, které mají redukovaný obsah tuku a nižší energetickou hodnotu. Pokud jich budete užívat malé množství (tenká vrstva na pečivu), nebál bych se jich. Výhodou je, že dnešní margariny obsahují minimální množství trans izomerů mastných kyselin, čímž jsou zcela bezpečné.
Alternativou jsou také "pomazánková másla" - výrobky kombinující mléčné tuky a bílkoviny s rostlinnými tuky. K dispozici jsou i různé příchutě.
1x za týden krajíček chleba se sádlem (nejlépe drůbežím) také neublíží
Každý tuk "kompenzujte" zeleninou - díky vláknině tuku trošku méně vstřebáte a přítomné fytonutrienty sníží případnou aterogenitu živočišných tuků.
S pozdravem,
Vlastimil Chadim
NUTRICOACH výživový poradce
tel.: +420 777 135 156
e-mail: vchadim@gmail.com
web: www.nutricoach.cz |
|