vlazy
Založen: 8.11.2012 Příspěvky: 9
|
Zaslal: čt listopad 08, 2012 12:19 pm Předmět: Jak a čím se stravovat? |
|
|
Před asi 4 - 5 léty jsem byl kvůli zvýšeným nějakým hodnotám (nevyznám se v tom) po odběru krve odeslaný na diabetologií kde jsem dodnes evidovaný a chodím tam na pravidelné kontroly. Cukrovku údajně ještě nemám, ale všechny nebo některé hodnoty mám údajně blízké cukrovce. Je mi doporučována hlavně dieta. Příliš nebo téměř ji nedodržuji a ani se příliš nevyznám co bych mohl jíst a co radějí ne. Jsem sám a obědy si nechávám vozit domů ze školní jídelny a ne vždy asi budou z diabetologického hlediska pro mne zcela vhodné. Chtěl bych se začít trochu dietně stravovat, ale problém, je v tom, že se příliš nevyznám co všechno je pro mne vhodné a ne nebo kde dietní potraviny nakupovat. Slyšel jsem a četl, že ne všechny potraviny označované jako DIA nebo dietní jsou skutečně pro diabetiky zcela vhodné. Mám velmi rád veškeré sladkosti. Dobrou mléčnou čokoládu, např. Milka bych dokázal sníst celou na počkání. Jaké sladkosti (čokoláda, zákusky, oplatky atp.) pokud vůbec nějaké existují jsou pro diabetiky vhodné? Někde jsem četl, že údajně živočišné tuky nejsou vhodné a jsou proto lepší tuky rostlinné a oleje. Nějakou dobu jsem si zvyknul místo másla používat na chléb Heru a zajímalo by mne zda je to tak vhodnější nebo ne. A co zelenina a ovoce? Co z toho je více nebo méně vhodné? Ono tu dietu je asi dobré alespoň trochu dodržovat, ale na 100% se to asi jen tak jednoduše nedá.
Budu rád když mi k tomu něco poradíte. Za každou dobrou radu předem děkují. |
|
V. Chadim
Založen: 5.10.2010 Příspěvky: 11 Bydliště: Brno
|
Zaslal: ne listopad 11, 2012 7:03 pm Předmět: |
|
|
Dobrý den,
děkujeme za Váš dotaz.
Stravování v "pre-diabetickém" období se nijak neliší od základní racionální stravy. Nemusíte vyhledávat specielní DIA výrobky. Máte-li nadváhu, pokuste se ji o 5-10% snížit (to bohatě stačí).
Držte se základních pravidel:
- příjem celodenní stravy rozložte do 4-5 menší jídel (časové odstupy mezi jídly 2,5-4 hod)
- každé jídlo vždy doplňte o větší porci zeleniny či menší porci ovoce (ovoce ne večer)
- sacharidy přijímejte z ovoce, luštěnin, tmavé rýže, celozrnných těstovin a pečiva. Potravin s vyšším podílem cukru opravdu co nejméně
- bílkoviny by měly být v menším množství přítomny ve všech jídlech. Orientujte se na nízkotučné zdroje (libové maso, drůbež, ryby, šunka, vejce, bílky, nízkotučné sýry, tvarohy, jogurty, probiotické nápoje)
- koncentrované tuky přijímejte v nízkém množství a to rostlinného původu
- malým množstvím Hery a másla nic nepokazíte. Využívejte také kvalitní margaríny, pomazánková másla - vše ve slabounké vrstvě na pečivu.
- tmavou čokoládu s vyšším podílem kakaa (nad 70%) si dopřejte do 20 g na den. Bílá čokoláda má horší nutriční vlastnosti.
- k těmto stravovacím zásadám přidejte (dle Vašich možností) dostatečné množství pohybu ve formě rychlé chůze, jízdy na kole či stacionárních trenažérech (v domácích podmínkách), plavání a další aerobní aktivity + lehké posilování |
|
vlazy
Založen: 8.11.2012 Příspěvky: 9
|
Zaslal: ne listopad 11, 2012 11:50 pm Předmět: |
|
|
V. Chadim:
Děkují za odpověď.
Doktorka na diabetologií mi doporučuje dodržovat dietu racionální s omezením živočišných tuků. Z léků mi předepisuje pouze Simgal, ale ten je asi spíše na tuky než přímo na cukrovku. Když jsem měl před několika léty váhu kolem 90 kg tak mi všichni lékaři doporučovali ji snížit. Nyní mi váha pomalu klesla na 80 kg, ale při poslední kontrole na diabetologií se doktorce příliš nelíbilo, že za poslední půlrok mi váha klesla o 5 kg. Ne vždy ale asi většinou si myslím, že mám pohybu dost při prádi doma, kolem domu, na zahradě atp..
S tím rozložením celodenní stravy do více menších jídel u mne bude asi tak trochu problém. Když něco dělám např. venku tak je dost nepraktické přerušovat rozdělanou práci, jít se umýt, přichystat jídlo a pak zase zpět dodělat práci.
Pokud jsem to správně pochopil tak bych měl stravu doplňovat hlavně zeleninou nebo menším množstvím ovoce, ale ovoce spíše ne na večer.
Zajímalo by mne také zda by pro mne bylo vhodnější používat ke slazení (čaj, pokrmy, pečení) místo cukru náhradní sladidla. Zvažují používání sladidel Sevia. |
|
V. Chadim
Založen: 5.10.2010 Příspěvky: 11 Bydliště: Brno
|
Zaslal: po listopad 12, 2012 10:02 am Předmět: |
|
|
Dobrý den,
ano, listů stevie můžete k přislazování nápojů využívat.
Stevia je bezpečná a dokonce lehce zvyšuje citlivost tkání k inzulínu, což je pro osoby s porušenou glukózovou tolerancí příznivé.
Přeji Vám mnoho úspěchů v účinné prevenci proti rozvoji diabetu 2. typu.
S pozdravem,
Vlastimil Chadim |
|
vlazy
Založen: 8.11.2012 Příspěvky: 9
|
Zaslal: po listopad 12, 2012 11:32 am Předmět: |
|
|
V. Chadim:
Děkují za odpověď ze které jsem ale asi zcela dobře nepochopil zda mi doporučujete pouze samotné listy Stevie což mi připadá trochu málo praktické na požívání a nebo mohu používat i jiné sladidla vyrobené z těchto listů, např. ve formě tablet, sypkého prášku, tekuté (kapky) atp.. Také jsem asi zcela dobře nepochopil zda mi Stevií doporučujete pouze ke slazení nápojů a nebo to můžu používat i pro slazení jiných pokrmů. Těch různých sladidel ze Stevie je více různých druhů (např. http://bit.ly/TAXE3y). Zajímalo by mne zda všechny sladidla ze Stevie jsou stejně dobré a kvalitní a nebo jsou některá méně kvalitní a méně doporučované. Přemýšlel jsem o koupi sladidla Stevia !N v tabletách protože mi připadá praktické na slazení hlavně nápojů, ale na http://bit.ly/Q7MTeI jsem se dočetl, že údajně s tímto sladidlem jsou problémy s rozpouštěním se v nápojích, např. čaji. Můžete to někdo potvrdit? Nerad bych kupoval něco s čím bych pak nebyl spokojený. |
|