MUDr. Dagmar Málková
Založen: 26.11.2008 Příspěvky: 129
|
Zaslal: pá říjen 23, 2009 2:26 pm Předmět: Re: diabetická strava |
|
|
Dobrý den,
na Vaši jednoduchou otázku je složitá odpověď.
Proto alespoň zásady,kterých je vhodné se držet. Základ léčby diabetu jak I.,tak II.typu je dieta.
Současné pojetí diabetické diety je volnější než tomu bylo v minulosti. Základ je rozložit denní množství jídla do 5-7 malých porcí,ve snaze minimalizovat nárůst glykémie po jednotlivých jídlech.Ošetřující diabetolog by měl stanovit množství sacharidů,které by měl pacient za den sníst. Většinou je to 225g sacharidů na den.Pro lepší orientaci se užívá systém výměnných jednotek,kdy 1VJ je 10 nebo 12 g sacharidů.Hlavní jídla / snídaně,oběd,1.večeře/ by měla obsahovat 3-4,VJ zbytek 1-2 VJ.
Diabetik by měl dodržovat zásady racionální výživy,které je doporučována i pro běžnou populaci, s limitací sacharidů,jinak tedy dostatek bílkovin,zeleniny,ovoce,vitamínů a stopových prvků.Jídelníček tedy nemusíte nijak speciálně upravovat,při dodržení těchto zásad.
Klíčové pro Vás je,znát orientační množství VJ v jednotlivých potravinách.Tabulky by měl mít diabetolog nebo dietní í sestra,popřípadě najdete na internetu.
Diabetik si tedy může dát buchtu nebo čokoládu,ale musí to mít svá pravidla,kdy vše přepočte na VJ a tyto potraviny sníst např. v rámci svačinky.Taktéž ovoce je vhodné,ale opět nutno myslet na to,že např.10-12 kuliček hroznů je 1VJ.
To tedy pro Vás jen pro rychlou orientaci,sama diabetická dieta vydá na odbornou publikaci,kterých jistě v knihkupectví najdete dostatek.
S pozdravem
D.Málková |
|